De Amsterdamsestraatweg bestaat dit jaar 200 jaar en dat wordt gevierd. Op zaterdag 14 januari wordt het startschot gegeven voor een jaar lang activiteiten. Burgemeester Wolfsen en Napoleon hijsen samen de jubilieumvlag, het speciaal gecomponeerde lied ‘De Straatweg’ door Herman Pouderoyen wordt live gezongen en de winkels houden Open Deuren Dag.

Napoleon gaf 200 jaar geleden de opdracht voor de aanleg van de Amsterdamsestraatweg, inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdige winkelstraat van het Paardenveld tot Zuilen. Op 14 januari komt Napoleon weer tot leven en komt met zijn gevolg om 12.00 uur te paard aan. Ter hoogte van de Plantage overhandigt hij de jubileumvlag aan burgemeester Aleid Wolfsen. Samen hijsen ze de vlag en geven daarmee het startsein van een jaar lang feest.

De burgemeester reikt ook het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) uit, een certificaat voor de aanpak van een schone en veilige Amsterdamsestraatweg. Het gezelschap reist vervolgens met koets en paard verder naar het Museum van Zuilen (Amsterdamsestraatweg 569). Hier wordt een tweede vlag gehesen en opent de burgemeester expositie over 200 jaar Amsterdamsestraatweg.

Optreden
Zanger Herman Pouderoyen en rappers Jae, Ta Mère en Tivo hebben een lied opgenomen over de Amsterdamsestraatweg. Zij treden rond 12.00 uur live op met ‘De Straatweg’. De cd-single is op 14 januari in de winkels verkrijgbaar bij besteding van 15 euro.

Open Deuren Dag
In de vele winkels en restaurants langs de hele Amsterdamsestraatweg worden de bezoekers in het zonnetje gezet. Er zijn cadeautjes, workshops, hapjes en drankjes, speciale kortingen, live optredens, proeverijen, een rondleiding door de winkel. Voor de rest van het jaar werken de gemeente Utrecht, ondernemers en bewoners samen om nog verdere activiteiten te organiseren.