Op 10 maart was het Landelijke Opschoondag en onze buurt deed ook weer mee. Het was erg gezellig. Ongeveer tien kinderen en zeven volwassenen deden eraan mee. We verzamelden in de Speeltuin van Portes en begonnen met thee, chocomel, limonade en koekjes. Jong en oud werden geïnformeerd over het doel van de dag: waarom moeten we eigenlijk opschonen?Wist je dat…
– bijna alles wat we op straat weggooien, zwerfvuil, uiteindelijk in de zee terecht kan komen?
– Er ongeveer 100 miljard kilo aan plastic afval in de oceanenen drijft? Dit heet ‘plastic soup’
– Er ieder uur 1,2 miljoen kilo afval bijkomt?!
– Alle toxische stoffen in de voedselketen en dus op ons bord terechtkomen doordat vissen en vogels dit plastic eten?
– Het opruimen van zwerfafval ca. € 200 Miljoen per jaar kost?

Het duurt lang voordat zwerfafval in de natuur is afgebroken:
– Frisdrankblikjes: 50 jaar maar het aluminium deel (deksel) blijft bijna eeuwig zichtbaar
– kauwgom 20 tot 25 jaar
– filters van sigaretten 2 jaar

En nog wat weetjes…
– Met 670 aluminium blikjes kun je een fiets bouwen
– Met 1.900 frisdrankblikjes kun je een hele auto bouwen!

Deze informatie maakte dat de kinderen nog harder gingen zoeken naar vuil: “Kijk een kauwgom! Dit duurt 20 jaar!”
Wij hadden wel de indruk dat Stadswerken niet lang daarvoor al langs geweest was, maar we konden toch nog allerlei vuil oprapen: plastic zakken, chipszakjes, sigarettenpeuken, aanstekers, blikjes…. we waren eigenlijk verbaasd om zoveel tegen te komen, meer dan wat in eerste instantie zichtbaar is.

Hier en daar werden ook Natuurquizharten gevonden om met de prijsvraag mee te doen. Met z’n allen werden er vijf volle vuilniszakken aan vuil opgeruimd die later door stadswerken opgehaald werd. ‘Zo, dit scheelt werk en ruimt op!’

Na afloop konden we weer heerlijk genieten van broodjes gemaakt door de lieve vrijwilligers van het Speeltuin. En konden we aan de Quiz beginnen. Een buurvrouw van de Lagenoord had bij de start goed opgelet en wist alle milieuvragen goed te beantwoorden! Zij won een milieupakket met  milieubewuste schoonmaakmiddelen en fairtrade lekkernijen ter waarde van 25 euro! Gefeliciteerd!

Alle deelnemende kinderen kregen van Portes een klein cadeautje waarvan de verpakking…. op de grond eindigde. Maar ze konden wel vertellen hoe lang het zou duren voordat het afgebroken zou worden 😉