Noordse Park en omgeving vierde dit jaar voor het eerst Burendag in en rond een tent in het park aan de Oude Pijlsweerdstraat. Een prachtige dag met een kleine gezellige rommelmarkt en ’s avonds een groot feest voor de buurtbewoners van rondom het Noordse Park. Een dag met veel buurtcontacten, samen koffiedrinken, een kletspraatje en gewone gezelligheid.

De voorbereiding was in handen van een klein groepje enthousiaste buurtbewoners, die voortvarend aan de slag konden dankzij subsidie van de gemeente Utrecht en de organisatie Eigenwijzebuurten.nl. We zijn de hele dag in de weer geweest met talloze bewoners en vrijwilligers deze dag vorm te geven. Veel tijd en energie gaan daar inzitten. Bellen en overleggen en nog eens overleggen, organiseren waar het afval naar toe gaat en wie helpt er mee met versieren van de tent?

In de voorbereiding konden we opnieuw gebruik maken van ons netwerk. Daarin heb ik als één van de organisatoren contacten met de Gemeente Utrecht, Wijkalliantie Nederland, Oranje Fonds, Burendag.nl, Eigenwijzebuurten.nl, de speeltuin Noordse Park van welzijnsorganisatie Portes, de snackbar Chao, de bakkerij El Morabet en middelbare school De Pels. De Pels hielp ons bijvoorbeeld door hun picknickbanken en tafels ter beschikking te stellen, waardoor we een gezellig zitje konden maken bij de feesttent.
 
We begonnen de avond met muziek en een optreden van het akoestische duo Andy’s Diary. Later waren er een optreden en beginnerworkshop van Union Salsa. Het was geweldig om samen met de buurvrouw Laura te zien dansen en te zien hoe de buurtbewoners zich deze dans eigen maakten onder deskundige leiding van de salsadanslerares.
 

Het beste buurtidee

Voor deze avond hadden we een buurtprijs voor degene die een originele nieuwe (volgende) buurtactiviteit kon bedenken. Er waren heel veel leuke nieuwe vondsten voor de komende jaren: vliegermanifestatie, straattaal workshop, marathon sponsorloop om met de buurt naar de Efteling te gaan, spelletjesdagen, met ‘geverfde’voeten van buurtbewoners een mega kunstwerk maken, een show, een disco, een quiz, voetbaltoernooi, een Zevenkamp wedstrijd, multiculti modeshow en hapjes dag, bewonerstuingroep starten in het park met eigen bloemenperk, nieuwe wegen in de buurt, meer speeltoestellen, pleintje achter de Enthofstraat opknappen, gezellig buurtcafé 55+ maken, verlichting maken in het park om ’s avonds te voetballen, een buurtontmoetingsplek in het oude Shell tankstation maken, bowlen in het park, een buurtpicknick houden, jeux des boules baan, meer bankjes, bingoavonden 1 x per maand in de Pelsschool, kerstmis vieren, een dagje uit met de bus met een dubbeldekker en leuke dingen ondernemen (die bij een aantal passende steden passen), een (klein) circus, een ‘mini-‘Parade, jongeren die voedselpakketten samenstellen voor de ouderen, een rugbyveld, een ondergrondse gang waar je op kan kliederen en graffiti spuiten, houtenvloer voor een line‑dancing en country muziek festival, samenwerking in de buurt en integratie stimuleren door middel van sportactiviteiten. Met alle ideeën kan de activiteitenwerkgroep aan de gang.

De winnares, Floor uit de Schouwweteringstraat, kwam met het idee om een Zomers Filmfestival te organiseren in de buurt. Dat wil zeggen dat we gedurende een paar weken op een mega groot filmdoek met elkaar naar bijzondere films gaan kijken. Elke keer verhuist het megagrote scherm naar een andere straat. Neem je zitzak en klapstoel mee en we chillen met elkaar voor je eigen voordeur, in één van de straten rondom het Noordse Park. Natuurlijk zullen de popcorn en lekkere hapjes en drinken niet ontbreken. Dit idee gaan we met onze kennis en netwerk proberen uit te voeren. We gaan samen met Floor op weg om fondsen te zoeken om haar idee te realiseren. Jullie horen er vast nog wel van.

Na de prijsuitreiking en het gezellig nakletsen hebben we nog tot 2 uur ’s nachts opgeruimd.
’s Nachts hebben echter twee dieven kans gezien een prachtige tuinbank te stelen die van onze buurtschool De Pels geleend was. Ze hebben hierbij met een mes in het tentdoek gesneden om binnen te komen. De twee tentdoeken zijn hierdoor voor honderden euro’s beschadigd. De schade moeten we zelf betalen. Moeten we nu een nieuwe buurtactiviteit organiseren? Een buurtcollecte houden om de schade te kunnen vergoeden en een nieuwe bank te kunnen kopen voor De Pels? We vinden het heel triest dat onze Burendag zo moet eindigen.

Ondanks alles proberen we ook volgend jaar weer de Dag van het Noordse Park (31 mei 2009) en de Burendag (september 2009) te organiseren. Zonder harteloze dieven en hopelijk met meer buurtbewoners met hart voor de buurt. Wil je meehelpen? Of heb je tips waar de bank kan zijn? Kijk op www.noordsepark.nl of stuur een e-mail naar: .