Bewoners ontwikkelen een ecologisch ZaailingenPocketPark

Als buurtbewoners in de wijk Pijlsweerd voelen wij ons zeer betrokken bij het groen in onze wijk Pijlsweerd. Hoe groener de wijk, hoe fijner en gezonder het leven in die wijk is.

Het Noordse Park is inmiddels één van de Zusterparken van Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug.

Met dit in gedachten begonnen wij in 2020 met het omtoveren van de verwilderde plantenborder in een ZaailingenPocketPark (ZPP). Het is de border in het Noordse Park aan de Kokkenhoflaan, naast het voetbalveldje.

In de border in het Noordse Park aan de Kokkenhoflaan, naast het voetbalveldje, ontwikkelen bewoners met beeldend kunstenaar en hovenier Hans van Lunteren, deze groenstrook. Hij begeleidt bewoners tijdens de bewonerswerkdagen. Hans ontwikkelde ook het Sjanghaipark in de wijk Overvecht.

Meer ruimte voor natuurlijk groen in Pijlsweerd

Een ZaailingenPocketPark is een groenstrook waarin het spontaan opkomend groen de ruimte krijgt om uit te kunnen groeien. Er wordt in principe niets aangeplant, zodat het groen zich ontwikkelt vanuit zijn eigen natuurlijke dynamiek, net zoals dat in de ongerepte natuur gebeurt. Mocht je echter ergens anders een mooi plantje of struikje tegenkomen, mag je deze gewoon in een ZPP planten, want als hij goed aanslaat dan hoort hij er gewoon thuis. Dit kan ook de biodiversiteit vergroten. “De natuur aan de Kokkenhoflaan gaat niet helemaal ongeremd zijn gang. Samen bespreken we wat we ervan vinden en welke werkzaamheden we gaan doen.

Vier keer per jaar zijn buurtbewoners bezig de natuur een beetje in te dammen. Je ziet hun aan het werk in het voorjaar, begin zomer, eind zomer en begin herfst. Wij beginnen zo’n werkochtend in het weekend met een gezamenlijke wandeling door het groengebied.

Samen bespreken we wat we ervan vinden en welke werkzaamheden we gaan doen. Dat kan van alles zijn: weghalen van verdorde plantenresten, snoeien van bosjes, veldjes maaien, bramen terugzetten, doorkijkjes knippen of bepaalde planten vrij plukken. Ook snoeien we wel eens een boompje terug als we het idee hebben dat deze te groot gaat worden voor de plek waar hij is opgekomen. Schoffelen doen we zeker niet en we spitten zo min mogelijk. Voor een gezond bodemleven is het namelijk goed om de grond met rust te laten.

 

Vorm door doen of laten

Bij een gewoon plantsoen of park is er bijna altijd eerst een ontwerptekening waarop staat hoe het gebied eruit gaat zien. Bij een ZaailingenPocketParkje is dat niet het geval. Je weet immers niet van tevoren hoe het zich allemaal ontwikkelt. Het is altijd een verrassing waar de zaailingen van bomen en heesters opkomen of welke grassen, kruiden en andere planten er gaan groeien.

Een ZaailingenPocketPark groeit dus langzaam op een natuurlijke wijze. Als bewoners geven wij op een vormgevende manier richting door onze keuzes tijdens de werkdagen.

Ons streven is om de groenstrook aan de Kokkenhoflaan tot een mooi ecologisch parkje te laten uitgroeien. Een parkje met een zo groot mogelijke biodiversiteit dat ondanks het natuurlijke en ruigere karakter toch aangenaam en mooi verzorgd is.

Tot slot is het erg fijn om te constateren dat een aantal bewoners, geheel uit eigen beweging, regelmatig zwerfvuil tussen het groen opruimt. Dit maakt dat het gebied er fris, schoon en verzorgd bij staat. Dank jullie wel!

Als je meer informatie wilt en/of een keer wil komen kennismaken, neem dan contact op met Hans van Lunteren, beeldend kunstenaar/ontwerp buitenruimte via e-mail: hansvanlunteren@xs4all.nl

Hier meer informatie over Hans van Lunteren

Hier meer informatie over Zusterpark Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug

Hier meer informatie over Parkmakers in Utrecht

Hier meer informatie over Buurtnatuur030

Hier meer informatie over Zaailing van de maand mei 2023

Namens groengroep ‘ZPP Noordse Park’
Femke, Hans en Henk

fotografie: Anna van Kooij