Enthousiast gemaakt door de vrolijke gekleurde flyer in mijn brievenbus met de uitnodiging om mee te doen met de Landelijke Opschoondag trok ik op zaterdag 12 maart naar het Noordse Park, waar ik hartelijk begroet werd door een handjevol medeburen en actievelingen uit de wijkcommissie.

De gemeente had handige grijpers, handschoenen en vuilniszakken ter beschikking gesteld en samen met elkaar zijn we gezellig kletsend de straten zwerf-vuil vrij gaan maken. Een super-initiatief, want ik stoorde me maar al vaak aan al het plastic, blikjes en rommel dat op straat rondslingert. En hier de kans om er iets gezamenlijks aan te doen!

Rondtrekkend van straat tot straat sloten zich steeds meer medebewoners, buren en kinderen bij ons aan. Het was een enorm leuk multiculti-gebeuren en ik heb veel leuke nieuwe buurtbewoners leren kennen en een oude kennis van mijn middelbare school weer bij toeval teruggevonden!

Een vriendelijke, wat zwijgzame Marokkaanse buurtvader kwam mij helpen met het zwerfvuil rapen. Om en om droeg de ene de vuilniszak, terwijl de ander de ‘buit’ erin dropte. Hij bleek de broer van mijn bovenbuurman te zijn, wat ik nog niet wist.  Een vriendelijke dame op leeftijd kwam onze werkzaamheden overzien en zij blijkt al 44 jaar in de straat te wonen (Schouwweteringstraat)! Wow!

Na afloop gingen we gezellig bij een van de commissieleden (Melissa) in de tuin warme chocomel en gluhwein drinken, waar veel mooie persoonlijke verhalen los kwamen.

Kortom een zeer geslaagde middag, heel sociaal, verrijkend en een win-win situatie voor mens, buurt en milieu! Ik kijk uit naar de volgende gezellige activiteiten van deze leuke wijkcommissie!

Nicky Heins, sinds twee jaar bewoonster van de Schouwweteringstraat.