9 juni jl. gaf Wethouder Kees Geldov het startsein. De opknapbeurt van de Gasthuismolenbrug gaat nu écht gebeuren!

De spoorbrug, gelegen tussen de Roode Brug en de David van Mollembrug, wordt al tijden ontsierd door graffiti, duivenpoep en zwerfafval. Veel bewoners is dat een doorn in het oog. “Al jaren zijn we bezig om geld te krijgen om de spoorbrug op te knappen”, zeggen de leden van de bewonerscommissies. Nu gaat het dan eindelijk gebeuren. De Gemeente Utrecht en NUON hebben een bedrag beschikbaar gesteld om de spoorbrug weer in al haar glorie te laten zien. Vanaf 2014  hebben buurtbewoners geknokt voor deze renovatie.

Metamorfose

De spoorbrug dateert van 1938 en is ontworpen door Utrechtse architect Sybold van Ravesteyn (1889 – 1983), die onder andere ook het historische Centraal Station in Utrecht ontwierp. Door de metamorfose ontstaat een prachtige spoorbrug van ‘beton met cirkels en krullen’, de typische kenmerken van de architect. Deze oorspronkelijke aspecten willen de initiatiefnemers weer benadrukken.

Kunstzinnige verlichting

Voordat het vaarseizoen begint, wordt de brug gerepareerd en schoongemaakt. In een volgende fase wordt ‘de poort naar de stad’ weer een lust voor het oog, door gebruik te maken van verschillende kleuraccenten, natuurlijke materialen en duurzame kunstzinnige verlichting, die de onderdoorgang een veiliger gevoel geeft. Bovendien wordt de Gasthuismolenbrug weer een fraaie verbinding tussen de vier aangrenzende buurten. In het vervolg hierop is de aanpassing gepland die de herinrichting als fietsstraat mogelijk maakt.

Initiatiefnemers en direct betrokkenen

Initiatiefnemers zijn de bewonerscommissies Hogelanden WZ, Leefbaar aan de Vecht, Hoogstraatbuurt, Noordse Park en Lauwerecht. Betrokken professionals zijn Rob Hendriks (projectleider gemeente Utrecht), Hans van Lunteren (kunstenaar), Juriaan Horseling (projectleider Fietsstraat), architecte Mariken van Nimwegen en historica Bettina van Santen (conditioneringsonderzoek).

Buurtbewoners van Hooglanden, Lauwerecht, Buurtcomité Hoogstraat e.o. en Noordse Parkbuurt wonnen in 2014 de derde prijs met de “Engste Tunneltje Wedstrijd” van Nuon.

Meer lezen:

Nu.nl Gasthuismolenbrug krijgt grondige opknapbeurt