Foto: Ton van den Berg

“We willen de Sint Maartenviering nieuw leven in blazen.” Aan de vooravond van dit feest een interview met Thijs Hazeleger, projectleider van het buurtfestival op de Zeedijk in het kader van de Sint Maarten Parade. Over het wapen van Utrecht, troubadours en een lampionnenoptocht.

“In 2011 is de Sint Maartenparade voor het eerst gehouden. Sint Maarten is een heel belangrijke figuur in Utrecht. Hij is de schutspatroon van Utrecht, een soort beschermheilige. Iedereen kent het verhaal dat hij een stuk van zijn mantel met zijn zwaard afsnijdt en aan een bedelaar geeft. Dat is een symbool geworden van dingen delen. Het logo van Utrecht, het diagonale rood-wit in het wapen, stelt de doorgesneden mantel voor. FC Utrecht speelt dus eigenlijk in Sint Maartenstenu”, vertelt Thijs tijdens een workshop lampionnen maken in de Vechtclub.

“De Sint Maartenviering leeft eigenlijk niet zo in Utrecht. Je hebt een gedeelte ten zuiden van de rivieren waar carnaval wordt gevierd, en een gedeelte boven de rivieren waar Sint Maarten populair is. In Utrecht worden beide eigenlijk niet gevierd. Vanuit Muziekhuis Utrecht is in samenwerking met Fort van de Verbeelding het idee ontstaan om die traditie nieuw leven in te blazen.’’

Wat is jouw betrokkenheid erbij?

‘’Ik ben projectleider bij het fanfarecorps in Zuilen. In die hoedanigheid ken ik Peter de Boer van Fort van de Verbeelding. Hij leidt dit project muzikaal. Peter vroeg of ik hieraan mee wilde doen. Ik ben toen in het orkest gaan spelen, Fanfare Van het Vuur. Vorig jaar heb ik meegespeeld in een optocht naar en op het Domplein. We kwamen toen op het idee om voorafgaand aan de lampionnenoptocht een muzikaal festival te organiseren, waar verschillende buurtbandjes muziek maken. Dat is nu het festival Zeedijk geworden.’

“Het beginpunt van de optocht is de Zeedijk, waar in de middeleeuwen het Sint Maartensgasthuis stond, een opvangtehuis voor armen, zwervers en pelgrims. Het festival is daarop geïnspireerd: we ontvangen de mensen als gasten. Veel van de zwervers die vroeger naar het gasthuis kwamen, verdienden de kost met het maken van muziek, een soort troubadours. ZFunC (de feestband van het Zuilens Fanfare Corps) zal optreden. Ook Kunstkasteel Zuilen en Wijkorkest de Noordooster spelen op het festival.

Het leuke voor de kinderen is dat ze deze week in verschillende workshops hun eigen lampions hebben gemaakt, met een geraamte van wilgentenen. Het kaarsje dat erin zit, kan niet in aanraking komen met het papier. Aan het einde van optocht is er een concert op het Domplein. Daar doet ook het klokkeluidersgilde aan mee.’-

Zie ook: de agenda en het eerdere bericht over de Sint Maartensparade.