Het burgerinitiatief is op 8 juli 2008 besproken in de raadscommissie voor Verkeer en Beheer. Hans Bosman is bij deze vergadering aanwezig geweest om een toelichting te geven op de plannen (zie de tekst onderaan dit bericht).
Het voorstel van het college was om in eerste instantie 600.000 euro uit te trekken voor het park en te beginnen met fase 2 en 3. Dit voorstel wordt uiteindelijk op 4 september door de raad besproken.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Klik hier voor de notulen van de bespreking van het burgerinitiatief in de raadscommissie.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

st1:*{behavior:url(#ieooui) }

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Geachte leden van de Raadscommissie Verkeer en Beheer,

In februari 2006 hebben de lijsttrekkers, op één partij na, tijdens het verkiezingsdebat Noordwest aangegeven om van het Noordse Park een kwaliteitspark te maken. Met deze uitspraak waren wij zeer tevreden.

Als bewoners van de omgeving van het Noordse Park hebben wij gemeend om zelf het initiatief te nemen om tot plannen te komen voor een mooi en beter te gebruiken park. Deze plannen hebben wij op 3 april aan de burgermeester aangeboden.

In de opstartfase hebben wij met medewerkers van het wijkservicecentrum en leden van de wijkraad gesproken over onze ideeën om te komen tot een aanzienlijke verbetering van het Noordse Park. Na wijs beraad hebben wij het initiatief genomen om een architect te zoeken om de plannen uit te werken. Zij heeft samen met de bewonerswerkgroep vele bijeenkomsten gehouden. In de uiteindelijke plannen heeft de architect zoveel mogelijk rekening kunnen houden met onze ideeën. Van de gemeente Utrecht hebben wij nooit vernomen aan welke (financiële) voorwaarden het plan moest voldoen. Reden voor ons om naar eigen inzicht en wensen dit plan te realiseren. Tevreden waren wij uiteindelijk dat de gemeente het plan wilde doorrekenen. Omdat we gekozen hebben om het plan middels een Burgerinitiatief aan de raad voor te leggen, was het in eerste instantie voor de gemeente Utrecht niet nodig om het plan door te rekenen.

In onze plannen hebben we er bewust voor gekozen om het Noordse Park in fasen op te delen. Wat ons betreft mogen alle 6 de onderdelen achter elkaar worden uitgevoerd. Wij begrijpen dat dit nogal een investering is. Vandaar dat wij willen voorstellen, en met nadruk nu aangeven, dat fase 2 en 3 (de Speelweide en het Ommetje) als eerste worden uitgevoerd. Ook zien wij graag dat dit tot stand komt in 2009, waarbij wij in 2008 nog willen overleggen met de gemeente over de uitvoeringsplannen.

Recentelijk ontvingen wij bericht over de voorstellen van het College van B&W en hoe zij denken invulling te geven aan de uitvoering van onze plannen. Wij zijn niet in staat om uit dit beknopte schrijven die informatie te halen die ons een goed inzicht biedt in de voortgang van onze plannen. Wij kunnen dan vooralsnog niet anders denken dan dat de voorgestelde 600.000 euro, waarvan 200.000 euro in een latere fase, niet voldoende kunnen zijn om de tweede en derde fase op korte termijn ook daadwerkelijk uit te voeren.

Wij zijn dan ook erg benieuwd wat de Raadscommissie vindt van de voorliggende plannen en hoe zij denken invulling te geven aan de uitvoering.

Wij willen aan de commissie de volgende vragen voorleggen:

1.      Bent u het met de bewonerswerkgroep herinrichting Noordse Park eens om de fasen 2 en 3 van het herinrichtingsplan Noordse Park zoveel mogelijk gelijktijdig uit te voeren en voor het einde van de raadsperiode 2006-2012?

2.      Bent u bereidt om aan te geven op welke wijze een vervolg dient te worden gegeven aan de uitvoering van de fasen 1, 4, 5 en 6?

3.      Kunt u aangeven welke periode hiervoor nodig is om duidelijkheid te verkrijgen over de uitvoering van de fase?

4.      Bent u het met ons eens dat de mogelijke nieuwe (stedenbouwkundige) ontwikkelingen en herstructuring van het woongebied rond het park niet mogen leiden tot vertraging van fase 2 en 3?

5.      Kunt u aangeven voor welke datum de plannen voor het Noordse Park zijn gerealiseerd en het op het niveau is gebracht van een kwaliteitspark, conform de uitspraak van de lijsttrekkers van de Politieke Partijen februari 2006?

Wij hopen dat alle partijen invullingen geven aan de uitspraken dat het Noordse Park een kwaliteitspark moet worden. Wij hopen ook terug te zien in uw verdere voorstellen en uitspraken het enthousiasme van de burgemeester bij het aanbieden van de plannen, het enthousiasme van de wethouder bij het bezoek aan het Noordse Park en de grote betrokkenheid van raadsleden om van het Noordse Park een kwaliteitspark te maken.

Bedankt voor uw aandacht,