Is het onkruid of kruid? We hebben vaak de neiging om plantjes die spontaan opkomen er direct uit te trekken of weg te schoffelen. ‘Onkruid’ noemen we dat dan. Meer ruimte voor groen in het Noordse Park betekent anders kijken naar wat er groeit en bloeit.

Alleen de plantjes van de kweker worden meestal gekoesterd. Maar waarom eigenlijk? Heb je een distel wel eens goed bekeken en gezien hoe mooi die licht lila bloemen zijn? Hoe mooi de paardenbloem eigenlijk is?

Zelfs de brandnetel met zijn lichtgroene vruchtdraden heeft een schoonheid als je hem eens goed bekijkt. Toegegeven, je moet er natuurlijk niet invallen, maar je kunt het ook zien als de functie van de brandnetel om de grond te beschermen. De grond komt dan tot rust en in zijn eigen natuurlijke dynamiek verschijnt vanzelf wat belangrijk is voor een gezonde bodem. Een andere kwaliteit van de brandnetel is dat er bepaalde vlinders in overwinteren. Voor een ecologische samenhang is de brandnetel dus een belangrijke plant.

Dat geldt ook voor de distel die veel nectar heeft voor bijen en vlinders. Als je de uitgebloeide zaaddozen laat staan dan komen de puttertjes, ook wel distelvinkjes genoemd, om de zaadjes te pikken. De meeste brandnetel, distel en zuring verdwijnen na verloop van tijd, als de grond tot rust is gekomen. Dan komen de meer verfijndere soorten vanzelf op.

 

“DE NATUUR AAN DE KOKKENHOFLAAN GAAT NIET HELEMAAL ONGEREMD ZIJN GANG. SAMEN BESPREKEN WE WAT WE ERVAN VINDEN EN WELKE WERKZAAMHEDEN WE GAAN DOEN.”

In de border in het Noordse Park aan de Kokkenhoflaan, naast het voetbalveldje, ontwikkelen bewoners met beeldend kunstenaar en hovenier Hans van Lunteren, deze groenstrook. Hij begeleidt bewoners tijdens de bewonerswerkdagen.

Een ZaailingenPocketParkje is een groenstrook waarin het spontaan opkomend groen de ruimte krijgt om uit te kunnen groeien. Er wordt in principe niets aangeplant, zodat het groen zich ontwikkelt vanuit zijn eigen natuurlijke dynamiek, net zoals dat in de ongerepte natuur gebeurt. Mocht je echter ergens anders een mooi plantje of struikje tegenkomen, mag je deze gewoon in een ZPP planten, want als hij goed aanslaat dan hoort hij er gewoon thuis. Dit kan ook de biodiversiteit vergroten.

Vier keer per jaar zijn buurtbewoners bezig de natuur een beetje in te dammen. Je ziet hun aan het werk in het voorjaar, begin zomer, eind zomer en begin herfst. Wij beginnen zo’n werkochtend in het weekend met een gezamenlijke wandeling door het groengebied.

Als je meer informatie wilt en/of een keer wil komen kennismaken, neem dan contact op ons op via info@noordsepark.nl of kijk op www.noordsepark.nl (groengroep). Meer informatie over Hans van Lunteren: www.hansvanlunteren.nl.

Namens groengroep ‘ZPP Noordse Park’
Femke, Hans en Henk

fotografie: Anna van Kooij