Feestelijke sleuteloverdracht in speeltuin Noordse Park

Speeltuin Noordse Park gaat woensdag 13 september een mijlpaal vieren. Wethouder Everhardt draagt om 13:30 uur symbolisch de sleutel over van Sociaal Makel Organisatie Me’kaar naar de nieuwe buurtorganisatie van stichting Speelruimte Noordse Park. Hiermee brengt Noordse Park nieuw speeltuinenbeleid in praktijk, waar de gemeenteraad deze maand nog over gaat stemmen. Noordse Park maken we samen!

Utrecht is al jaren bezig met de omslag van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving. In de speeltuinwereld is dat niet anders. Een bonte club van gemeenteambtenaren, ondernemers, welzijnswerkers, ouders en kinderen zochten tijdens een stadsbreed onderzoek met elkaar naar de ideale speeltuin van de toekomst. Sinds 2013 was de aansturing van de openbare speeltuinen versnipperd over verschillende partijen: gemeentelijke diensten, Sociaal Makel Organisaties (SMO) en bewoners. Geen enkele partij had de opdracht om een levendige speeltuin te realiseren. Het onderzoek resulteerde in het beleidskader ‘Speelruimte maken we samen’ en pleit voor integraal beheer van de speeltuinen vanuit de locatie zelf door buurtorganisaties.

Co-creatie

Door de samenwerking tijdens het onderzoek kwamen de ondernemende bewoners van de Utrechtse speeltuinen in beeld. In Noordse Park maakte Janneke Baan, sociaal makelaar van Me’kaar, de weg vrij voor twee zzp’ers, Saskia Ottenhoff van jongerentheater Link en Marijke Orthel, stadmaker van Urban Pilots om als speeltuinmakers de reorganisatie verder vorm te geven. Er was een actieve wisselwerking tussen gemeente, Me’kaar en de speeltuinmakers. Het algehele verzelfstandigingsproces onder alle speeltuinen werd daarnaast begeleid via stedelijke werkplaatsen, geleid door een team van Organisatiekunstenaar Marieke Ploeg.

Nieuw leven in Noordse Park

De reorganisatie maakt een frisse kijk op het speeltuinleven los. De buurt van Noordse Park verandert in hoog tempo. Zien we dat voldoende terug in de speeltuin? Het was te rustig in de speeltuin. Komt dat door het andere spelgedrag van kinderen die uren per dag achter hun schermen kunnen doorbrengen? Of sluit het aanbod van de speeltuin niet goed meer aan op hun wensen? De speeltuinmakers werken stap voor stap door aan organisatie, locatie en aanbod. Nu is er een buurtorganisatie van meer dan 68 betrokken buurtbewoners, georganiseerd via een eigen rechtsvorm: stichting Speelruimte Noordse Park met een bestuur van vijf betrokken bewoners. Moeders staan op uit hun stoelen en helpen mee in de keuken. Een jonge vader voert op zaterdag de dieren. Scholieren lopen stage bij ons. Vluchtelingen leren al doende Nederlands in de speeltuin en mensen die door leeftijd of gezondheidsklachten thuis zitten, worden bij ons met open armen ontvangen. Natuurlijk gaat er ook weleens iets fout. Een ongeluk, een ruzie die escaleert. Gelukkig kan Noordse Park dan een beroep doen op het brede netwerk om weer verder te komen.

Kom ook

Speeltuin Noordse Park wordt officieel al vanaf 1 juli gerund door de buurtorganisatie. Komende woensdag is er naast de sleuteloverdracht ook de onthulling van de nieuwe gevelborden van de speeltuin. En natuurlijk zijn er zelfgemaakte hapjes van de kinderen. En kunnen ze ‘s middags zelf een eigen speeltuin-T-shirt bedrukken.