Meer bewegen en gezonder eten? Samen bereik je meer! Dat is het idee achter een initiatief om bewoners te verbinden die hun wijk gezonder willen maken. “Bloemen zijn natuurlijk leuk, maar eten uit je eigen tuin is nog veel leuker,” zegt buurtbewoonster Marian Blom.

Marian neemt vandaag een kijkje in de Stadstuin Zuilen. Daar tuinieren bewoners en ze organiseren er zelfs diners voor de buurt met grotendeels ‘eigen’ producten. “Samen iets doen is belangrijk om je lekker te voelen, vertelt Thea de Groen die actief is voor de Stadstuin. “En werken in een moestuin geeft ook nog eens beweging dus dat zijn twee vliegen in één klap.”

Marian luistert aandachtig. Met een groepje van zo’n 15 Ondiepers zoekt ze al enige tijd een lapje grond voor het realiseren van haar droom: een stukje ‘eetbaar Ondiep’. “Wat Thea vertelt over tuinieren en koken vind ik heel interessant.”

Moestuin

Haar droom wordt binnenkort wellicht werkelijkheid. Janneke Baan, sociaal makelaar bij Portes (Me’kaar), weet namelijk dat speeltuin het Noordse Park plannen heeft voor het starten van een moestuin. “De speeltuin heeft een geschikte plek en Marian kent de juiste mensen die daar iets in kunnen betekenen,” zegt Janneke. “Ik probeer die twee partijen bij elkaar te brengen.”

Het koppelen van bewoners met dezelfde passie is onderdeel van een zogeheten ‘communityproject’ van JOGG: Jongeren Op Gezond Gewicht. In JOGG werken diverse partijen samen, zoals de gemeente, aanbieders van sportactiviteiten, welzijnsorganisaties én bewoners. “En ‘jongeren’ mag je in dit geval best ruim zien. Wanneer je ouders inspireert, bereik je namelijk ook hun kinderen. Ik zoek op allerlei gebieden sleutelfiguren die vanuit hun passie iets willen en kunnen betekenen voor het gezonder maken van de wijk.”

Natuur

Een speeltuin is volgens haar de ideale plek voor het starten van een moestuin: “Je brengt de kinderen in contact met de natuur, ze kunnen zien hoe fruit en groenten groeien, ervan proeven en komen dus al jong in aanraking met een gezonde leefwijze.”

Ook Marian is enthousiast. “De speeltuin voldoet aan alle voorwaarden: er is water, er staat een hek omheen en er is ruimte voor het opbergen van tuingereedschap. Ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat.”

Meer weten over het JOGG-project? Mail jannekebaan@mekaarutrecht.nl.